مصرف برخي از غذاها به دليل وجود تركيبات و ارزش غذايي بالا در فصل سرد سال مناسب است زيرا افراد را در برابر بيماريها مقاوم ميكند.
محمدباقر مينايي متخصص طب سنتي در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمي پزشكي باشگاه خبرنگاران جوان، درباره غذاهاي مناسب فصل پاييز و زمستان اظهار كرد: بسياري از تركيبات غذايي كيفيت خوبي ندارند به همين دليل مردم بايد بر سفره از غذاهاي با كيفيت استفاده كنند يعني غذاهايي كه از تركيبات اورگانيك تهيه شده باشند؛ يكي از تركيباتي كه باعث گرم شدن بدن ميشود "جوي دو سر" است، بلغور جوي دو سر را ميتوان در سوپ استفاده كرد. اين سوپ حاوي سبزيجات به خصوص "جعفري" و استخوان يا پاي مرغ است كه براي بدن بسيار مفيد است؛ خانوادههايي كه جوان يا نوجوان دارند ميتوانند به جاي آب از شير استفاده كنند.
وي درباره دومين غذايي كه باعث گرم شدن بدن ميشود، گفت: دومين غذاي مفيد در فصل پاييز و زمستان "جغول بغول" است، اين غذا از جگر سفيد همراه با قلوه و دل تهيه ميشود؛ طرز تهيه "جغول بغول" به اين صورت است كه ابتدا روغن را در يك ماهيتابه بريزيد، پياز(پياز ريز استفاده شود) را خرد و تفت دهيد، مقداري زردچوبه به آن اضافه كرده و جگر سفيد، دل و قلوه را كه ريز كنيد و داخل آن بريزيد و تفت دهيد. وقتي تفت داده شد مقداري آب داخل آن بريزيد و بگذاريد بپزد.10 دقيقه مانده به اينكه براي خوردن آماده شود، رب انار را به آن اضافه كنيد. بعد از اضافه كردن رب انار و بعد از 10 دقيقه ميل كنيد. رب انار به كبد، پانكراس و مخاطات ديوارهاي معده و روده براي جذب بهتر، كمك ميكند.
مينايي افزود: جغول بغول داراي ريزمغزيهاي بسيار مفيد مورد نياز بدن به خصوص در فصل پاييز و زمستان است، اين غذا به علت داشتن آهن، ويتامين B1، B2، B6 و B12 به عنوان يك ماده آنتي آلرژي هم ميتواند محسوب شود.
متخصص طب سنتي درباره سومين غذا اظهار كرد: آبگوشت از غذاهاي در دسترس است. آبگوشت را به دو نوع شامل نخود و لوبيا همراه با گوشت كتف، گردن، راسته يا آبگوشت با قلوهگاه و دندهگاه گوسفند ميتوانيد تهيه كنيد و اين آبگوشت چون داراي حبوبات است پر از ريزمغزيهاي مورد استفاده بدن است.
مينايي بيان كرد: چهارمين غذاي بسيار مفيد، شله زرد است، زعفران موجود در اين غذا ميتواند به عنوان يك مرقق محسوب شود. از برنج بومي شهر دزفول يا شيراز به نام "عنبربو" استفاده كنيد. اين غذا به عنوان يك عامل محافظت كننده بدن، در برابر عوامل آزار رساننده محيطي محسوب ميشود.
وي درباره پنجمين غذا كه باعث گرم شدن بدن ميشود، گفت: حلوا و كاچي از غذاهاي مناسب افراد ميان سال و پير است، اين غذا مقوي و براي كبد بسيار مفيد است اين غذا را بيشتر شبهنگام استفاده كنيد.
متخصص طب سنتي با بيان اينكه فرني و شير برنج از غذاهاي ارزان و در دسترس است، تصريح كرد: فرني و شيربرنج از غذاهاي بسيار مفيد هستند به شرطي كه در فرني از آرد برنج عنبر بو و در شير برنج از برنج عنبر بو استفاده شود؛ كودكان، نوجوانان و جوانان ميتوانند از عسل كنار يا شيره انگور براي شيرين كردن اين غذا استفاده كنند البته ميانسالان و افراد پير كمتر استفاده كنند.
وي همچنين درباره صبحانه مناسب بيان كرد: صبحانه مناسب براي افراد پير و ميانسال حلوا ارده با نان، كره دوغي، عسل و نان و نان، پنير و سبزي و مقداري سياه دانه است و نوجوانان و كودكان نان، پنير ليقوان و چاي شيرين ميل كنند.